RO
EN
Rezerva
RSS

Obiective turistice si culturale Brasov

Zona Dupa Ziduri constituie o parte din centura fortificata medievala a Brasovului. Cetatuia Brasovului este o constructie fortificata construita initial in lemn si piatra. A fost modernizata in secolul al XVIII-lea pentru a rezista atacurilor tunurilor. Dupa ce a avut mai multe destinatii, a fost transformata intr-un restaurant cu totul special. In Brasov se gasesc aproape toate stilurile arhitectonice din arhitectura europeana incepand din perioada medievala: gotic, renastere, baroc, clasicism, stilul eclectic si art nouveaux.

Inchide
Turnul alb este un turn masiv cu 11 m inaltime, care in 1995 a primit un acoperis de sticla. A fost construit in secolul XIV, a supravietiuit 2 incendii cauzate de trasnet, datorita primului (1599) a obtinut numele de Turn Negru. Accesul in interiorul lui se derula pe o poarta situata la 2 metrii inaltime. Legatura cu cetatea se realiza printr-un pod mobil si un tunel subteran. Avea rol de a impiedica apropierea dusmanilor de ziduri. Ultima data a fost folosit ca turn de paza in timpul epidemiei de ciuma din 1756. In prezent turnul gazduieste expozitii temporare.
 
Inchide
Turnul negru este un turn masiv cu 11 m inaltime, care in 1995 a primit un acoperis de sticla. A fost construit in secolul XIV, a supravietiuit 2 incendii cauzate de trasnet, datorita primului (1599) a obtinut numele de Turn Negru. Accesul in interiorul lui se derula pe o poarta situata la 2 metrii inaltime. Legatura cu cetatea se realiza printr-un pod mobil si un tunel subteran. Avea rol de a impiedica apropierea dusmanilor de ziduri. Ultima data a fost folosit ca turn de paza in timpul epidemiei de ciuma din 1756. In prezent turnul gazduieste expozitii temporare.

Inchide
Scheii Brasovului este cea mai veche si incarcata de spiritualitate zona a Brasovului. Pastreaza vechi marturii ale civilizatiei romanesti, marturii ce izvorasc din timpurile trecute ale stramosilor nostrii, dacii si romani. Vechii scheieni erau negutatori incercati. Drumurile lor comerciale cuprindeau Moldova – Muntenia, cat si Siria sau Egiptul. Scheienii au creat aici un centru cultural - spiritual romanesc care sa ramana nestirbit peste veacuri si sa ne reaminteasca mereu adevaratele radacini din care ne tragem ca popor.
Inchide
Poarta Schei se afla langa Poarta Ecaterina si a fost construita in perioada 1827 - 1828 cu rolul de a fluidiza traficul marit din aceasta zona. Cu aceasta ocazie Poarta Ecaterina a fost zidita si folosita in continuare ca si depozit. Construita din piatra si caramida in stil clasic, Poarta Schei are forma unui arc de triumf cu trei intrari, una principala de mari dimensiuni in mijloc si doua intrari mai scunde in stanga si in dreapta care sunt destinate pietonilor. Inscriptia in latina marcheaza momentul construirii portii cat si precizarea ca aceasta poarta a fost ridicata in urma vizitei imparatului Francisc I. la Brasov in anul 1817.

Inchide
Poarta Ecaterina este una dintre cele mai vechi, dar cu siguranta cea mai frumoasa poarta, care si-a pastrat aspectul original pana astazi. A fost numita porta superiora, porta corpus Christi sau porta sanctae Katharinae, ultima denumire este folosita si in prezent. Se afla chiar langa Poarta Schei, si a fost timp de cateva secole singura poarta care strapungea zidurile vestice ale cetatii. Cladirea patrata cu patru turnulete, ca semn al jurisdictiei, era prevazuta cu un pod mobil cu lanturi pentru asigurarea trecerii peste santul cu apa. In interior erau galerii de lemn amplasate pe mai multe randuri, pentru aparatori. Pe inscriptiile deasupra intrarii apare anul 1540, dar se pare ca nu este vorba de anul constructiei. A fost construita in 1559, dupa unele pareri chiar reconstruita in locul unei porti mai vechi - Poarta Sfantului Duh - atestata in 1522 si construita in 1828. Poarta Ecaterina a suferit in urma incendiilor din 1689 si 1759, si a fost fisurata in cutremurul din 1738. Dupa deschiderea portilor de la Targul cailor (1820) si Schei (1828) Poarta Ecaterinei a fost zidita si folosita drept magazie pana in anul 1955. Intre anii 1971-1973 a fost restaurata la aspectul ei actual. Deasupra intrarii se vede stema orasului, iar langa poarta o parte din vechiul zid al orasului.
Inchide
Strada Sforii, straduta ingusta intre strazile Cerbului si Poarta Schei a carei existenta este atestata in documentele din secolul XVII a fost un simplu coridor, pentru a ajuta munca pompierilor. Astazi este o curiozitate a orasului. Cei mai curajosi afirma ca este cea mai ingusta strada din Europa. Cert este ca latimea ce variaza intre 111 si 135 cm ii confera titlul de cea mai ingusta strada a orasului. Straduta de 80 de metrii este parcursa de toti turistii care ajung in oras. Este locul de intalnire a indragostitilor si nu in ultimul rand, o tema provocatoare pentru fotografi.

Inchide
Piata Sfatului - din 1520, acest loc atestat ca targ, numita in documente Markplatz, a fost gazda a numeroase targuri. Din 1364 era organizat targul anual cu participare larga, unde ajungeau si negustori de peste hotare. Frumoasele case cu arcade din jurul pietii ar putea povesti multe. In piata candva a existat Stalpul infamiei, unde au fost judecate si vrajitoarele si se aplicau public pedepse corporale vinovatilor de diferite fapte. Aici in 1688 a fost decapitat Stefan Stener, seful breslei cizmarilor, care s-a impotrivit intrarii austriecilor in oras. Pana in 1892 in piata existau si doua fantani. Cea mai impunatoare cladire este Casa Sfatului aflat in centrul pietei, construita in 1420. Primaria de odinioara, astazi gazduieste Muzeul de istorie. In cladirea din Piata Sfatului nr.16 functiona prima farmacie a orasului.
Inchide
Casa Sfatului - Cu toate ca in 1420 a fost consfintita ideea construirii deasupra boltii de vanzare a breslei blanarilor a unei camere pentru acordarea dreptatii si pentru sedintele Magistratului, din cauza invaziei turcilor din 1421 constructia a fost amanata. In documentele din 1503 apare cladirea sub denumirea de Praetorium. In 1528 a fost parter s-a construit loggia, cu stema Brasovului, cu coroana de radacini, vizibila si astazi. In 1742 breasla aramarilor a construit o bolta lipita de Casa Sfatului. Forma actuala a turnului dateaza din 1910. Pana in 1876 aici era sediul primariei, dupa care arhiva, la începutul secolului XX, multumita campaniei ziarului Kronstadter Zeitung a scapat de demolare. Din 1950 a devenit Muzeu de Istorie cu sectii de arheologie, istorie medie si moderna, farmacie.
Inchide
Muzeul de Arta - cu o colectie de arta foarte bogata, cu opere apartinand unor artisti romani si straini, gazduieste mai ales expozitii de arta plastica, ale unor artisti locali. Uneori sosesc aici expozitii itinerante de mare anvergura cum au fost cele cu lucrari de Dali si Miro.
Inchide
Muzeul Casa Muresenilor pastreaza numeroase marturii ale modernitatii, printre care primul ziar politic al romanilor (1838), Gazeta de Transilvania. Primul patron si redactor a fost Iacob Muresianu inlocuit dupa 1868 de catre George Baritiu. Ziarul se mai editeaza si astazi.
Inchide
Biserica Neagra - Impozantul monument din centrul Brasovului a fost construit in secolele XIV-XV. Lucrarile incep in 1383 si au la baza un proiect in stil gotic, cu marimi impresionante: 89 m lungime, 38 m latime si 42 m inaltime. In planul initial erau prevazute doua turnuri, dar a fost realizat doar unul, cu o inaltime de 65 m. In 1421 cand lucrarile se apropiau de sfarsit, navalesc turcii producand pagube serioase constructiei. Dupa trecerea pericolului lucrarile au fost reluate. Edificiul a fost terminat si sfintit in 1477, iar turnul in 1514. In 1542 cand orasul a acceptat reforma lui Honterus si sasii au trecut la luteranism, biserica catolica de pana atunci s-a transformat in evanghelica. Pe langa scurta cronica a Transilvaniei pe anii 1143-1571, figura si lunga lista a donatorilor care au facut posibila construirea bisericii. Din pacate inscriptiile au disparut in incendiul din 1689, dupa care edificiul devine cunoscut sub numele de "Biserica Neagra".
Inchide
Biserica Sf. Ioan - Data construirii bisericii franciscane este incerta. Dupa 1530 ordinul a fost alungat din oras, biserica si manastirea au fost deposedate si transformate in depozit. In urma incendiului din 1689 au ramas doar zidurile. Dupa reparatiile efectuate in 1713 biserica a ajuns la ordinul iezuisilor. Dupa un nou incendiu au parasit-o si ei. In 1718 dupa efectuarea lucrarilor de restaurare, biserica a ajuns din nou in proprietatea franciscanilor, reantorsi in oras. Pictura de pe altar il reprezinta pe Sf. Ioan botezandu-l pe Iisus in apa Iordanului. Orga a fost construita in 1751, reconstruita in 1939. Aici a slujit P. Csiszér Elek (+1942), care a lucrat la reformarea ordinului si P. Boros Fortunát (+1953), dus la Jilava în 1951, unde si-a jertfit viata pentru credinta. Post mortem au fost pornite procedurile de beatificare.
Inchide
Biserca Evanghelica Sf.Bartolomeu - este cea mai veche cladire a orasului. A fost construita in secolul XIII si a fost cunoscuta si sub denumirea de Biserica celor trei orfane. Conform legendei si-au lasat tot ce aveau bisericii si au fost inmormantate sub altar. Edificiul cu trei nave cu zidurile masive cu contraforti este inconjurat cu zid de aparare. A rezistat atat numeroaselor invazii turcesti si marelui incendiu din 1689, cat si a devastarii trupelor lui Vlad Tepes (1458) si ale lui Gabriel Bathori (1611). Turnul bisericii a fost reconstruit si inaltat cu un etaj in 1842, dupa ce s-a prabusit ca urmare a cutremurului din 1822. Altarul bisericii dateaza din 1791, iar o strana veche din 1683. Partea nordica, vestica si sud-vestica a zidului medieval de aparare sunt originale. Partea estica si unele parti din partea nordica au fost demolate si reconstruite. In interiorul zidului de aparare se afla cimitirul enoriasilor sasi din Bartolomeu. De mai bine de 500 de ani, in ultima duminica inaintea zilei de 24 august (ziua Sf. Bartolomeu) se desfasoara pelerinajul la Hramul Sf. Bartolomeu. Este o serbare regionala unde se intalnesc comunitatile sasesti din Tara Barsei. Slujba festiva este urmata de dansuri si cantece populare germane acompaniate de fanfara. In 2003 in incinta bisericii s-a deschis un muzeu etnografic cu peste 1500 de obiecte donate de emigranti. Muzeul prezinta o gospodarie tipic saseasca cu tesuturi, mobilier, port sasesc, unelte de tamplarie, de brutarie, de camp etc.
Inchide
Biserica Adormirea Maicii Domnului - Din cauza sistemului religiilor recepte, ortodocsii nu aveau dreptul de a construi edificii de cult in cetate. Astfel si Biserica Adormirea Maicii Domnului se afla ascunsa intr-o curte, nu are fatada la strada. Romanii ortodocsi dupa ce au pierdut biserica de pe strada Baritiu prin protopul Bartholomeu Baiulescu au obtinut dreptul de a ridica intr-o curte din Piata Sfatului o biserica parohiala, iar in Groaveri o capela (1876). Pentru adunarea banilor au pornit o subscriptie publica si in anul 1894 au reusit sa inceapa constructia bisericii, din donatiile a 114 familii ortodoxe, care traiau in centru. Dupa doi ani, in 1896 biserica a fost terminata si este o copie fidela a bisericii grecesti din Viena. La strada se afla casa parohiala sub care printr-un coridor se ajunge la intrarea bisericii de tip sala. Interiorul este frumos ornat, se mandreste cu un iconostaz al scolii brasovene, si cu picturi damiane. Turnul, in stil bizantin, construit deasupra casei parohiale a fost distrus de cutremurul din 1940, si a fost refacut in forma lui initiala in 1972.
Inchide
Biserica Sfantul Nicolae - Constructia bisericii din Schei a inceput in anul 1495 cu sprijinul domnitorului Tarii Romanesti, Vlad Calugaru, pe locul unui vechi lacas de cult atestat de documente din anul 1292. Biserica ortodoxa si scoala romaneasca, au fost un important centru spiritual si cultural pentru romanii din toata Tara Barsei. Influenta lui se extinde asupra romanilor de pretutindeni, fiindca aici a activat diaconului Coresi. El a tiparit primele carti bisericesti in limba romana.
La infrumusetarea si marirea bisericii au contribuit mai multi voievozi prin donatii sub forma de bani, obiecte din aur si argint, icoane vechi si obiecte preotesti. Chiar si imparateasa Rusiei Elisabeta Petrovna a contribuit la inzestrarea edificiului. Biserica a fost ridicata initial in stil gotic, dar transformarile ulterioare din sec XVIII au rezultat influente baroce. Se pastreaza un valoros ansamblu de pictura murala din secolul XVIII. In cimitirul bisericii sunt ingropate personalitati importante din istoria nationala si locala ca Nicolae Titulescu, dr. Aurel Popovici, preotul Vasile Saftu si altii.
Inchide
Bastionul Tesatorilor - Bastionul a fost ridicat in doua etape intre anii 1421-1436 si 1570-1573, partea prabusita in 1701 a fost refacuta in 1750, iar in 1910 a fost restaurat. Are o forma hexagonala si ocupa o suprafata de 1.616 mp. Este inconjurat de ziduri groase (1,5 - 3 m) cu guri de tragere si de aruncare a smoalei topite, iar la parter cu guri pentru tunuri. Pe interiorul zidurilor sunt galerii pe trei si patru nivele. In 1800 se construiesc doua incaperi pentru festivitatile breslei tesatorilor. In 1807, cand bastionul si-a pierdut functia de aparare s-a construit si o casuta din fata intrarii. Din 1908, bastionul este folosit din ce in ce mai mult, pentru activitati culturale. Datorita extraordinarelor calitati acustice au fost organizate aici chiar si concerte de opera. In 1950 devine muzeu. In expozitia permanenta Cetatea Brasovului si fortificatiile din Tara Barsei, sunt expuse obiecte medievale de aparare, produse ale breslei tesatorilor. In sala armelor se afla o macheta a Brasovului medieval, realizata in 1896 de profesorul Friedrich Herman, o macheta a Scheiului.
Inchide
Bastionul Ferarilor - Prima constructie ridicata in acest loc a fost atestat in 1521, a avut o istorie zbuciumata. A fost distrusa de inundatia din 1526, a fost refacuta, ca sa fie distrusa de o noua inundatie in 1667. Peste 21 de ani este afectata serios de marele incendiu din 1688, fiind refacut dupa 20 de ani. Dupa mai multe transformari bastionul a ajuns la forma actuala. La inceput era folosit ca depozit de cereale, iar din 1923 adaposteste Arhivele Nationale - Brasov. Aici se pastreaza, multe documente valoroase, printre care cea mai veche scrisoare redactata in limba romana - epistola negustorului Neacsu din Campulung din 1521.
Inchide
Bastionul Funarilor - este atestat in documente din 1416. Numit si Bastionul Franghierilor a suferit mult pe timpul incendiilor din 1461 si 1689, astel a fost reconstruita. Constructia hexagonala cu inaltimea de 10-12 m si cu ziduri din caramida si piatra, de 2 m grosime, avea in sarcina apararea laturii de sud a zidului de aparare. Dupa refacere bastionul a devenit depozit pentru materiale. In 1794 breasla a construit in incinta sa o casa, care se vede si este locuita si astazi.
Inchide
Bastionul Postavarilor - a fost construit intre anii 1450 si 1455 de breasla aurarilor. A fost preluat de breasla postvarilor in anul 1640. Este un bastion circular cu diametru de 16 m, 4 nivele ai 19 m inaltime. Zidurile lui groase de 2 metri aveau guri de tragere. La parter avea gauri pentru tunurile cumparate din Praga. A fost unul dintre cele mai bine aparate bastioane. In perioada 1961-1962 a fost consolidat, iar in 2005 renovat.
Inchide
Bastionul Cojocarilor - sau Tabacarilor a fost construit in jurul anului 1452 si incredintat spre aparare breslei tabacarilor. De forma semicirculara, cu partea deschisa catre Bastionul Postavarilor comunica cu acesta printr-o galerie de-a lungul zidului. Bastionul Cojocarilor a avut goluri de tragere si guri pentru smoala topita. Arcurile de caramida ce se vad si astazi au fost facute mai tarziu.
Inchide
Sinagoga ortodoxa, lacasul de cult al adeptilor cultului mozaic a fost construita in 1926. A functionat pana intre cele doua razboaie mondiale, cand a fost distrusa si devastata de legionari. Fatada ei este frumos ornata cu un mozaic de ceramica cu motive de plante si doi lei. Apariritia leilor in arta decorativa a sinagogilor este o raritate in Romania cu toate ca in cultul mozaic este permisa folosirea figurilor animale. Sinagoga in prezent este dezafectata, dar dupa o consolidare a cladirii s-ar putea folosi in scopuri culturale. Interiorul deocamdata nu se poate vizita.
Inchide
Sinagoga Neologa - Primele familii de evrei au sosit in Braov in 1807 cu aprobarea consiliului local. Numarul lor a crescut in 1890 la 769, iar in 1940 la 6000 de persoane. In timpul razboiului mondial evreii din Brasov au fost in siguranta, nu au fost transportati in lagare, insa au fost batuti, copii lor au fost dati afara din scoala, au fost exclusi din viata economica, iar în 1941 sinagoga a a fost devastata. La data sosiri lor in Brasov aveau restrictii la locuri de munca. Se puteau angaja doar la niste locuri care au fost refuzate de sasi. Astfel au devenit palarieri, croitori, zugravi sau bijutieri. Au avut un rol important in economia, comertul si cultura orasului. Intelectualii au devenit intreprinzatori, ingineri, industriasi, sau proprietari de ziare. Si ce mica este lumea....sotia ministrului de externe israelian Ariel Sharon, este tot din Brasov. Sinagoga neologica cu trei nave a fost construita in anul 1901, in stil spaniol. A fost renovata cu ocazia implinirii a 100 de ani de existenta.
Inchide
Teatrul Dramatic - Primele reprezentatii teatrale au fost oferite orasului in anul 1500 de dominicanii sasi. Din 1542, la initiativa lui Honterus jocul teatral a fost intodus si in scolile evanghelice. Continuitatea teatrului german a fost asigurata si prin aparitia timpurie a unei cladiri de teatru, unde au jucat si trupele maghiare clujene. Teatrul roman infiinat in 1946 a devenit Teatrul de Stat si in 1959, s-a mutat in cladirea actuala. In 1968 directorul Sica Alexandrescu a reusit sa-i modifice denumirea in Teatrul Dramatic. In 1994 in amintirea legendarului regizor si conducator, teatrul a preluat numele lui Sica Alexandrescu. In 1989, teatrul de papusi care a functionat ca o sectie a teatrului s-a desprins si a infiinat Teatrul de papusi Arlechino. Cladirea dispune de o sala mare cu 750 de locuri si o sala Studio de maxim 60 locuri.
Inchide
Prima Scoala Romaneasca - Gazduieste un muzeu dedicat spiritualitatii romanesti din Scheii Brasovului. Cuprinde diverse expozitii din istoria tiparului: manuscrise vechi, editii princeps, lucrarile tiparite de Coresi. O sala de clasa a Primei scoli romanesti din Transilvania gazduieste o expozitie dedicata junilor brasoveni. In curtea primei scoli se afla statuia Diaconului Coresi, de care se leaga inceputurile tiparului romanesc din Transilvania. El a tiparit prima carte in limba romana in anul 1570. Lucrarile sale reprezinta inceputurile limbii literare romane.
Inchide
Cetatuia - Prima constructie dateaza din 1524 si este un turn in forma ƒde semicerc. Mai tarziu tot platoul a fost inconjurat cu un zid. In 1529 in timpul luptelor dintre regele Ferdinand si János I. pentru tronul Ungariei, cetatea este ocupata si distrusa de Petru Rares. Zidurile ei au fost refacute, dar peste putin timp au fost nimicite intr-un incendiu. In 1625 cetatea a fost reconstruita si tot in acea perioada s-a sapat si putul de 81 m adancime din curtea cetatii. Fortificatia este patrulatera cu bastioane italienesti in colturi, deasupra carora au fost construite turnuri de aparare. A avut o singura intrare accesabila printr-un pod mobil. In 1688 aici s-a refugiat din fata habsburgilor o parte dintre brasoveni. In 1690 armatele imperiale s-au stabilit in cetate si multi ani la rand au asuprit orasul. In 1773 Iosif II. a ordonat refacerea cetatii, iar dupa 9 ani a oferit-o orasului spre cumparare. Orasul nu a cumparat-o, asadar o perioada a functionat ca si inchisoare pentru prizonierii turci si francezi. In timpul epidemiei de ciuma aici era o sectie pentru cei cu simptomele bolii. In 1817 cetatea a fost vizitata de imparateasa Karolina. In 1848 a fost ocupata de ostile lui Bem, iar in 1894 de ostile Tarului. In anii patruzeci cetatea a fost restaurata dar o perioada a stat nefolosita. La ora actuala aici functioneaza un restaurant cu terasa.
Inchide

Obiective turistice si culturale de pe linga Brasov

Cetatea Rasnov - una dintre cele mai bine pastrate cetati taranesti din Transilvania. A fost construita de catre locuitorii Rasnovului (se pare cu ajutorul celor din Cristian si Vulcan), pentru a se apara impotriva atacurilor tot mai frecvente ale hoardelor turce si tatare din secolele 13-14. Cetatea fiind construita de catre taranii din zona nu are un stil arhitectonic consacrat. Cel mai important criteriu in constructie a fost ca cetatea sa fie cat mai greu de cucerit. Astfel a fost construit din piatra si caramida pe un deal stancos din apropierea orasului.
Inchide
Castelul Bran - situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului. Este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendei contelui Dracula. In prezent sunt expuse colectii de ceramica, mobilier, arme si armuri. Muzeul satului, aflat in curtea castelului, va invita sa porniti o calatorie prin timp pentru a vedea cum traiau si se gospodareau taranii ce locuiau in culoarul Rucar-Bran. Sunt evidentiate traditii si evenimente importante din viata lor.
Inchide
Cetatea Rupea - este situata pe o stanca de bazalt, la 30 km de Brasov, inspre Sighisoara. Dateaza de mai bine de 2000 de ani, fiind modificata si imbunatatita de-a lungul timpului. Cetatea Rupea a fost ridicata pe ruinele unor cetati mult mai vechi, inca de pe timpul dacilor. E si usor de inteles de ce. Pozitia inalta, de pe dealul Cohalmului, iti ofera o priveliste pana hat departe a Podisului Tarnavelor si o transforma intr-o locatie strategica de invidiat.
Inchide
Cetatea Fagarasului, asezata la jumatatea drumului intre Brasov si Sibiu, detinea in Evul mediu o pozitie strategica dominanta in sudul Transilvaniei. Construita la sfarsitul sec. al XIV-lea, pe locul unei fortificatii mai vechi din lemn cu val de pamant. Dupa 1688, castelul este folosit de austrieci in scop exclusiv militar, constructia degradandu-se progresiv. Intre 1948 si 1960 cetatea este transformata de regimul comunist in inchisoare politica. Intre 1964-1977 cetatea a fost restaurata si amenajata partial ca muzeu.
Inchide
Cetatea Sighisoara - Sighisoara, oras monument protejat de UNESCO din anul 1999, inclus pe lista patrimoniului mondial se mandreste cu o cetate medievala locuita si in prezent. Pentru prima data in anul 1280 a fost ridicata aici o cetate. In secolul al XIV-lea sub cetate s-au stabilit mestesugari organizati in bresle puternice. Ei au ridicat in jurul cetatii un zid de aparare din piatra, lung de 930 metri si inalt de 4 metri. In secolul al XV lea, zidul a fost suprainaltat cu 3-4 metri, iar in urmatorii 200 de ani, inaltimea zidului pe alocuri atingea si 15 metri. Au fost ridicate 14 turnuri, care poarta numele breslelor care le-au ridicat. Doar 9 turnuri se mai vad si astazi: cel al tabacarilor, al cositorarilor, al giuvaergiilor, al frangherilor, al macelarilor, al cojocarilor, al croitorilor, al cizmarilor, al fierarilor si turnul cu ceas. Nu mai exista turnul tesatorilor, lacatusilor, al dogarilor, al barbierilor.
Inchide
Castelul Peles - Castelul din Valea Peles resedinta de vara a regilor Romaniei, a fost construit pe vremea regelui Carol I al Romaniei (1866 - 1914). A devenit unul dintre cele mai importante monumente ale Europei secolului XIX. Pe terenul cumparat de rege au fost construite pe langa castel: Pelisorul, Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrica si Vila Sipot. Pana la terminarea castelului (1883), Regele Carol I si Regina Elisabeta, au locuit la casa de vanatoare, terminata inaintea castelului. Datorita uzinei electrice proprie Pelesul a fost primul castel electrificat din Europa.
Inchide
Castelul Pelisor - Castelul Pelisor a fost construit intre anii 1889 si 1903, de regele Carol I. Era destinat viitorului rege Ferdinand si Reginei Maria. Pana la finisarea Pelisorului, tinerii au locuit la Foisor. Pelisor are doar 99 de incaperi, fata de Castelul Peles cu 160 de incaperi. Intrega casa a fost decorata pentru a fi o resedinta prezidentiala si poarta amprenta unei personalitati puternice: regina Maria. Holul de onoare este lambrisat cu lemn de stejar. Dormitorul de aur este decorat dupa planurile si desenele reginei cu mobila sculptata in lemn de tei aurit. Tot dupa planurile reginei a fost decorat si biroul ei. Peretii Camerei de aur sunt decorate cu frunze de ciulini, motiv drag reginei intrucat era emblema Scotiei, locul natal al ei. Aici au crescut si copii lor: Carol viitorul rege, Marioara regina Yugoslaviei, Elisabeta regina Greciei si Printul Nicolae.
Inchide
Manastirea Brancoveanu - a fost construita pe locul unei biserici din 1654 de catre domnitorul Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti (1688-1714), in anul 1696. Pentru a rezista catolicizarii a populat-o cu calugari sihastri, a deschis o scoala, un atelier de fresce si o mica tipografie. Cu toate ca sub stapanirea austro-ungara peste 150 de manastiri si biserici ortodoxe au fost distruse, manastirea de la Sambata a ramas in picioare. Dupa decapitarea domnitorului Brancoveanu si aparitia ordonantei de desfiintare a tuturor ordinelor calugaresti, in 1785 a trimis pe generalul Preiss, sa darame manastirea brancovenilor. Chiliile au fost distruse complet, iar biserica ruinata. Manastirea a fost parasita timp de 140 de ani, renovarea ei incepand doar in 1926. S-au pastrat arhitectura in stil brancovenesc si picturile vechi din interior. Turla bisericii este octogonala la exterior si cilindrica in interior. Pe peretele vestic al pronaosului, se afla tabloul votiv al ctitorilor Brancoveni. Fantana "Izvorul Tamaduirii", atestata documentar din sec. al XVI-lea, a fost restaurata. In muzeul manastirii, sunt expuse icoane vechi pe sticla sec. XVIII-XIX, carti vechi, icoane pe lemn si obiecte bisericesti. Este renumit atelierul de pictura pe sticla al manastirii, care este unul dintre cele mai importante centre de pictura din tara. Portile manastirii sunt deschise in permanenta, iar muzeul functioneaza dupa orar.
Inchide

Obiective de agrement in Brasov si imprejurimi

Complexul Paradisul Acvatic si-a deschis portile in 23 iulie 2007 la Brasov, iar aici puteti gasi, iarna sau vara, piscine moderne, acoperite sau in aer liber, tobogane cu apa, dar si terenuri de tenis si fotbal.
 
Inchide
Parc Aventura Brasov a fost inaugurat in 15 mai 2008. Parcul de Aventura este o noua activitate in aer liber in Romania ce cuprinde: 100 de ateliere (jocuri) impartite in 8 parcursuri de dificultati progresive. Parcul de Aventura  se adreseaza unui public foarte larg: familiilor, copiilor incepand de la 4 ani, adolescentilor, adultilor si intreprinderilor (team- building).
 
Inchide
Poiana Brasov este cea mai renumita statiune pentru sporturile de iarna din Romania, un important centru turistic international, si totodata un cartier al municipiului Brasov. Ea dispune de 12 partii de schi, cu grade diferite de dificultate ( o partie olimpica, trei partii pentru coborare si slalom urias, o partie pentru slalom special, doua trambuline etc.), terenuri de sport ( pentru tenis, minigolf, handbal, baschet ), un lac, un funicular, un teleferic, un skilift, etc.
 
Inchide
Natura Parc – situat la iesirea din Brasov spre Sfantu Gheorghe in localitatea Chichis cu o suprafata de peste 160 de hectare Natura Parc este cel mai mare parc de distractii din Romania. Pe cele 160 de hectare „de distractie”, Natura Parc aduna la un loc echitatie, circ, pescuit, terenuri de fotbal, tenis de camp, fotbalgolf – un fel de catar care nu-i nici fotbal, nici golf, tir cu arcul, plimbari cu ATV-ul sau cu bicicleta, o mica gradina zoologica, rafting, skate-park, camping si gratare, corturi indiene si bungalow-uri. Pe langa fotbalgolf, o alta nastrusnicie va fi „human-tabele-ul” gonflabil.

Inchide
Cele mai cautate si provocatoare activitati intr-un team building la munte raman Paintball-ul , Airsoft-ul , Tir-ul cu arma , Arcul dar si Tiroliana, Rapel, Catarare pentru cei care doresc multa adrenalina si distractie.
Va punem la dispozitie mai multe firme care organizeaza numeroase programe profesionale in Brasov si imprejurimi. Inchide

ZBOR - ECO-S PARAGLIDING 
Organizeaza zbor in tandem, cursuri de initiere, show acrobatic cu parapanta.
Cursuri de initiere SNOWKITING (sportul care foloseste forta de tractiune dezvoltata de un zmeu, pentru a te deplasa cu schiurile sau cu placa. Se poate practica pe orice teren lipsit de obstacole, case, pomi etc) si LANDKITING (se imparte in mai multe categorii functie de mijlocul de locomotie folosit; mountainboard, role off road, buggy).

Inchide
Situata in cartierul Noua - aflat in marginea de sud-est a Brasovului - gradina zoologica se afla in mijlocul unei paduri. Amenajarea este una la un standard inalt, animelele sunt bine ingrijite iar locul este linistit si potrivit pentru plimbare, citit sau meditat.
Animale care pot fi vazute aici
Reptile: testoasa, testoasa de uscat, pitonul tigrat, boa
Pasari: rata salbatica, rata muta, gasca domestica, lebada neagra, lebada alba gat negru, barza europeana, porumbelul comun, turturica, bibilica, curca, prepelita, gaina, paunul, fazanul auriu, fazanul argintiu, fazanul de vanatoare, uliul porumbar, uliul sorecar comun, soimul de iarna, canarul, papagalul rosela, papagalul perus, papagalul micul alexandru, papagalul capra, papagalul nimfa, papagalul agapornis, cucuveaua, bufnita, cinteza australiana.
Mamifere: capra, oaia, lama, capriorul, cerbul carpatin, cerbul lopatar, mistretul, porcul pitic, lupul cenusiu, ciinele domestic, vulpea, vulpea polara, tigrul, leul, jaguaruljderul european, ursul brun, iepurele, calul, magarul, babuinul, babuinul imperial, nutria, cobaiul, hamsterul auriu, veverita.
Inchide
Doritorii pot invata, in cateva ore, cum sa mearga la pas, la trap sau la galop. Pentru turistii sau localnicii care vor sa incerce un sport nou, in zona Brasovului sunt deschise doua centre de echitatie.
Unul dintre cele mai vechi centre de echitatie din tara se afla chiar in statiunea Poiana Brasov.
Centrul detine cai din rasele Lipitan, Hutul, din categoria semigrei si chiar si ponei, pentru cei mici.
Tot aici se pot face si plimbari cu trasura sau caruta. La centrul de echitatie din Poiana Brasov, turistii au parte si de focuri de tabara sau gratare in aer liber.
Un alt centru de echitatie se afla la aproximativ 20km de Poiana Brasov, spre Cheile Rasnoavei. Si acest centru ofera plimbari cu atelaje pentru relaxare.
Inchide
Bowling... ceva nou pentru Brasov
Exista in Brasov doua cluburi cu cate 6 piste de bowling ... amenajate cu aparatura de ultima generatie. Daca v-ati saturat de bowling va puteti recreea la una din mesele de biliard sau tenis de masa cu prietenii. Inchide
Cea mai buna vedere asupra orasului se poate obtine din varful muntelui Tampa (960m), unde se poate ajunge cu telecabina sau pe jos. Inchide

"Singurul cinematograf multiplex din Brasov", CITYPLEX are 3 sali a cate 81 de locuri (7 randuri pe sala), cu sunet Dolby Surround, scaune deosebit de confortabile si imagine performanta.
Se afla in incinta ElianaMall la etaj.
Inchide
Masivul Piatra Craiului a devenit rezervatie naturala in 28 martie 1938 (Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 645). Consiliul de Ministri a luat aceasta decizie "datorita caracterului unic al masivului unde se gasesc specii rare ca Dianthus callizonus, Hesperis nivea, Minuatia transilvanica, Leontopodium alpinum, ca si datorita frumusetii peisajului".
In 1938, cand rezervatia naturala a fost infiintata, au fost luate in considerare numai 440 ha. In 1972, aceasta suprafata a crescut la 900 ha, iar astazi, zona de conservare speciala acopera o suprafata de 4879ha, zona de parc national ocupand cca. 9894 ha. În 1952 (anul in care a fost inregistrat primul amenajament silvic pentru zona Pietrei Craiului), in jur de 17.2% din suprafata totala a masivului a fost luata in considerare pentru conservare.
Inchide
Cei interesati pot realiza o tura de doua zile pe Masivul Piatra Mare, cu trecere pe la Canionul 7 Scari. Cele doua masive de inaltime aproape egala – Postavarul (1799m) si Piatra Mare (1843m), separate intre ele de valea adanca a Timisului, apartin de Muntii Barsei, acestia fiind localizati in sudul Depresiunii Brasov, in cadrul Carpatilor de Curbura.
Dinspre Timisul de Jos, de la fosta Cabana Dambul Morii (670 m), se poate merge pe Valea Sipoaia urmarind marcajul banda galbena, pana la Canion. Aici, scarile metalice contrasteaza cu peretii de calcar si apa limpede ce se pravaleste nestavilita, avand o forta si o vitalitate molipsitoare. A treia scara este cea mai spectaculoasa atat prin lungimea ei, cat si prin cascada de langa ea, care te stropeste putin in prima parte a escaladei.
Traseul continua prin padure, in permanenta prezenta a raului, pana la Cabana Piatra Mare (1.629 m), o cabana primitoare, foarte bine intretinuta, unde se pot face rezervari pentru cazare. De la cabana, aproximativ intr-o ora, se ajunge pe Varful Piatra Mare. Prin aspectul lui, varful are o infatisare modesta, in schimb e surprinzator prin panorama pe care o dezvaluie. Se pot observa mai multe masive: Masivul Bucegi, Piatra Craiului (pe zi senina), Ciucas, Postavarul, iar orasul Brasov vazut de la aceasta inaltime se dezvaluie cu generozitate privirii. Este bine sa fiti pregatiti cu echipament care sa va ofere protectie, pentru ca vremea in aceasta zona inalta este instabila. Daca veti decide sa parcurgeti acest traseu, cu siguranta veti dori sa reveniti in aceste locuri si sa cunoasteti mai bine zona.
Inchide
Exista in imprejurimile Brasovului mai multe balti si lacuri special amenajate atat pentru amatorii de pescuit cat si pentru profesionisti. Se pot pescuii urmatoarele specii de pesti: crap, caras, clean, stiuca, amur, somn, salau, avat, biban si rosioara.   
Inchide

Cazare Brasov Twins Aparthotel Cazare Brasov apartamente Cazare Brasov aparthotel Twins ApartHotel Brasov Cazare Brasov Hotel Brasov